Cijferloos werken in het voortgezet onderwijs? Het kan!

Jan Arentsz Langedijk werkt sinds twee jaar zonder cijfers voor de vakken Beeldende Vorming en Lichamelijke Opvoeding.  Waarom? Omdat leren niet begint bij een cijfer, maar bij intrinsieke motivatie, eigenaarschap en reflectie. Docenten Daniëlle Nugter en Nanda den Hartog zijn kartrekkers van deze verandering en delen hun ervaringen.

Waarom cijferloos?
Veel leerlingen vroegen steeds: “Is het voor een cijfer?” Dit riep de vraag op: moet alles beoordeeld worden met een cijfer? Zo ontstond een pilot met alternatieve manieren van beoordelen.

Hoe dan wel?
Met het digitale portfolio Simulise maken leerlingen hun persoonlijke ontwikkeling zichtbaar. Ze stellen doelen, kiezen opdrachten binnen duidelijke kaders en reflecteren op hun eigen leerproces. Het draait om competenties als leren leren, creatief denken en probleemoplossend vermogen.

De rol van de coach
Leerlingen kiezen in de bovenbouw zelf hun coach, wat leidt tot sterkere en persoonlijkere begeleiding. Coaches als Nanda en Daniëlle merken dat deze aanpak bijdraagt aan meer vertrouwen, contact en groei.

Leerlingen nét zo actief
Daniëlle: “Inmiddels hebben wij twee jaar ervaring en we zijn zeer tevreden. De vraag ‘Is het voor een cijfer?’ komt nog maar zelden voor. Leerlingen zijn net zo actief als altijd en Simulise wordt gevuld met prachtig werk. We zien de olievlek steeds groter worden. Kinderen leren vaardigheden die ze ook in andere vakken kunnen gebruiken.”

Komend schooljaar wordt het cijferloos werken verder uitgebreid, onder andere met het nieuwe vak Vaardigheden & Producten  en meer ondersteuning via Simulise. Ook het coachend lesgeven wordt verder versterkt.

Het mooiste resultaat?
Leerlingen leren voor zichzelf, niet voor een cijfer.
Wat dit initiatief extra krachtig maakt? Het is een breed gedragen keuze binnen het hele schoolteam. Samen durven kiezen voor verandering – dát maakt het verschil.

Ben jij een docent die ook graag met je team cijferloos zou willen werken? Het kan! Kom gerust eens kijken in Langedijk!
Neem contact met ons op en wij brengen je in verbinding.

Ken jij een mooi onderwijsinitiatief binnen jouw organisatie dat een podium verdient?

Laat het ons weten!
Of het nu gaat om een project waarin leerlingen écht het verschil maken, een vernieuwende lesaanpak of samenwerking  – wij zijn op zoek naar verhalen die inspireren, verbinden en impact maken.

Stuur ons jouw verhaal, tip of initiatief. Wie weet zetten we jouw school binnenkort in het zonnetje!

Contact

  • Wil je op de hoogte blijven van Dit is onderwijs of heb je een vraag over het initiatief? Gebruik het contactformulier:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.