Podcasts

Podcasts

In deze podcast serie bevragen Igor Verettas, Chantal Mulder en Laura Metsch bevlogen stadsgenoten hoe zij naar de toekomst kijken en het onderwijs dat daar het best bij past. Om zodoende het onderwijs nog beter te maken. Want onderwijs is geen thema in de maatschappij….onderwijs ís de maatschappij.

Annemarie Hoffman

Vroeger haalde Annemarie met zo min mogelijk inspanningen een 5,5. Nu is ze vol passie aan het werk als hybride docent op het HBO en beleefde ze haar mooiste moment

Margreet Schouwenaar

“De magie van het verhaal is de essentie van onderwijs.” Schrijver en dichter Margreet Schouwenaar ziet de leerkracht als een gids die de leerlingen verleidt om hun eigen verhaal te leven. We hangen aan haar lippen…

Jane van Vliet

Wie heeft er trek in videosnacks? Jane van Vliet gooide op haar 35e het roer om en stapte vanuit haar baan als regiomanager in de zorg over naar een eigen bedrijf.

Yvon Siegel

Bij iedere toets een dropje? Dat vermindert spanning bij een toets, meent Yvon Siegel. Zij werkt als ondersteuningscoördinator op een middelbare school en probeert naast het hoofd ook het hart te laten ontwikkelen bij leerlingen.

Erik de Mink

Kleuters duidelijk maken dat waterstof de toekomst heeft? Erik de Mink zegt dat het kan. Erik promoot interesse voor techniek en legt daarbij nadrukkelijk het verband tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs omdat er veel technici nodig zijn om samen te bewegen naar een duurzame wereld.

Rob Overspelt

In deze podcast horen we dat een nieuwsgierige houding zelfs kan leiden tot een eigen bijenvolk! Rob Overpelt werkt bij Agros Arbeidsbemiddeling, en hij heeft een topdag als er een duurzame match is tussen een werkgever en een talent dat niet meteen gezien werd.

Suzanne Faasse

“Bewegen is het belangrijkste dat er is!” Suzanne Faasse heeft iedereen in beweging krijgen als grote missie in haar leven en vindt er wat van dat mensen vaak lang stil zitten. Ze gunt ieder mens dat hun innerlijke kind nooit stopt met spelen.

Willard Mans

Na 41 jaar als docent gewerkt te hebben, is Willard Mans sinds kort met pensioen. Hij deelt zijn blik op onderwijs en het belang van eigenheid van iedere docent. “Werken in het onderwijs is een prachtige kutbaan!”

Esther Zijl

De maatschappij van de toekomst vraagt om ander onderwijs dan hoe we in het verleden op school leerden. Maar het gaat ook om andere uitdagingen. Thema’s zoals milieu, globalisering en samenwerken zijn bepalend voor hoe de toekomst van onze wereld eruitziet.

Charlotte de Lannée de Betrancourt

De maatschappij van de toekomst vraagt om ander onderwijs dan hoe we in het verleden op school leerden. Maar het gaat ook om andere uitdagingen. Thema’s zoals milieu, globalisering en samenwerken zijn bepalend voor hoe de toekomst van onze wereld eruitziet.

Rami Kooti Arab

Deze week is Rami Kooti Arab te gast. Rami is acteur in o.a. de Gouden kalf winnende serie ‘Zeven kleine criminelen’ en doet daarnaast VWO. Zijn boodschap: stel doelen, wees jezelf en laat je niet gek maken!

Niels Tubbing

Niels Tubbing werkt als senior beleidsadviseur bij de gemeente Amsterdam op het gebied van integratie en inclusie. Daarnaast heeft hij passie voor kunst, muziek en literatuur en probeert daarmee bij mensen in zijn omgeving interesses te doen ontvlammen!

Joop Duivenvoorden

Joop Duivenvoorden is docent aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding bij Windesheim en doet met de Vrije Universiteit onderzoek in het bewegingsonderwijs. Leren bewegen is ontdekken hoe je (bewegend) omgaan met wie en wat je in je omgeving tegenkomt. Het is ook je eigen mogelijkheden ontdekken. We bespreken wat er gebeurt als je leerlingen helpt eigenaar te worden van deze ontwikkeling.

Robin Korving

Korving werd acht keer op rij nationaal kampioen op de 110 m horden. In 1998 was hij de enige Nederlandse atleet die een (bronzen) medaille won tijdens de Europese kampioenschappen in Boedapest, er werd dan ookveel van hem verwacht op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Maar tijdens de warming-up scheurde hij zijn kniepees af, minder dan tien minuten voor de start. Aanvankelijk herstelde hij zeer snel en werd nog tweede op de NK in 2001, maar nieuwe blessures zorgden er uiteindelijk voor dat hij nooit meer op niveau kwam.

Ben van der Burg

Ben van der Burg, oud topschaatser, is nu commercieel directeur bij Triple, een Alkmaars bedrijf dat digitale ervaringen ontwikkelt. Daarnaast maakt Ben een podcast over technologie (De Technoloog) en heeft hij een wekelijkse column op BNR nieuwsradio.

Anniek Korterink, Miena Hameem en Chantal Mulder

De maatschappij van de toekomst vraagt om ander onderwijs dan hoe we in het verleden op school leerden. Maar het gaat ook om andere uitdagingen. Thema’s zoals milieu, globalisering en samenwerken zijn bepalend voor hoe de toekomst van onze wereld eruitziet. In deze podcastserie vragen Chantal Mulder en Igor Verettas de gasten wat zij hiervan vinden. Anniek Korterink en Miena Hameem zijn twee betrokken leerlingen uit VWO 4 van het Jan Arentsz in Alkmaar. Zij zijn uiteraard ervaringsdeskundigen over onderwijs, en delen daarom hun opvallend goed onderbouwde mening en adviezen met ons.

Marvin den Bakker

Marvin den Bakker is mede-oprichter van Koel310, een culturele broedplaats in Alkmaar. Ondernemerschap, kunst en muziek verbinden zich binnen Koel310. En leveren van daar uit hun bijdrage aan de omgeving en het onderwijs. Marvin vertelt over het doorzettingsvermogen dat hij nodig heeft gehad om dit te bereiken.

Barbara van Leyen

Barbara van Leyen is eigenaar en inkoper bij dameskledingwinkelketen Tally-Ho. In 1966 openden haar oma en vader dit familiebedrijf. Tijden veranderen en Barbara vertelt hoe ze bijvoorbeeld duurzame keuzes durft te maken in haar aanbod om op deze manier zuinig om te gaan met mens en milieu.

Anja Schouten

Anja Schouten is sinds 23 juni 2021 burgemeester van de gemeente Alkmaar. Na een studie bedrijfskundige economie heeft ze in verschillende sectoren gewerkt (o.a. zorg, politie, gemeente). Met deze ervaring gaat ze in gesprek met Laura & Igor over haar onderwijsdromen en ervaringen.

Ralph de Kleijn

Ralph de Kleijn is manager van Stichting Doesgoed. Doesgoed is de nieuwe naam van Stichting De Waaier die al sinds 19 jaar maatschappelijk betrokken ondernemers en maatschappelijk organisatie met elkaar verbindt. In opdracht van de gemeentes Alkmaar en Dijk en Waard wordt op deze manier de sociale cohesie in de regio vertrekt. De ondernemers stellen vrijwillig handjes, materialen en kennis ter beschikking aan de maatschappelijke organisaties.

Jan Roobeek

Jan Roobeek, bekend van het loodgietersbedrijf A.J. Coppens, van Kaeskoppenstad en zijn betrokkenheid bij diverse samenwerkingsverbanden en ondernemersverenigingen in en rond Alkmaar, geeft ongezouten zijn mening over onderwijs en de link met het bedrijfsleven. Een prikkelend gesprek met deze duizendpoot.

Patricia van Lieshout

Patricia is van Lieshout boswachter in de Schoorlse Duinen en eindverantwoordelijk voor Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer. Vanuit deze plek organiseert ze activiteiten om kinderen de natuur te laten beleven. "De natuur is het mooiste leslokaal, waarbij ik kinderen en vrijwilligers vertrouwd maakt met de natuur."

Tjerk Hoekstra

De conciërge; vaak een onderschatte factor op school. Tjerk Hoekstra is de spin in het web bij het ‘Jan Arentsz' in Langedijk. Alle leerlingen kennen hem en de docenten houden hem graag te vriend. Vol enthousiasme vertelt Tjerk over het betrekken van leerlingen bij de ontwikkelingen van de school.

Mieke Klerk

Mieke Klerk is vanaf de start betrokken bij Hortus Alkmaar, de botanische tuin op de Beverkoog. Sinds dit jaar ging dankzij sponsorbijdragen een lang gekoesterde wens in vervulling: in de Hortus-tuin kunnen schoolkinderen nu ook natuurlessen volgen. Mieke coördineert in opdracht het platform voor natuureducatie 'Natuurgids Alkmaar' waar het totale aanbod van zo'n 25 organisaties te vinden is. Met de klas naar buiten en kinderen de natuur laten beleven, dat is waar Mieke zich voor inzet.

Elke Klaver

Vandaag te gast in de Podcast is Elke Klaver. Ze is mede-eigenaar van Klaver Autogroep in Alkmaar. Het familiebedrijf Klaver bestaat sinds 1937, en Elke is de 3e generatie. Hiernaast is ze moeder van 2 meiden, 3 bonus kinderen en heeft 2 kleinkinderen. Elke houdt zich voornamelijk bezig met het autobedrijf en het leasebedrijf. Een gesprek over onderwijs toen en nu.

Ron Lengers

Vandaag is Ron Lengers te gast. Hij is jeugdcoördinator bij de politie Alkmaar en heeft veel contact met jongeren, ouders en medewerkers van middelbare scholen. Ze gaan ervoor om maatwerk te bieden voor iedere jongere om te ontdekken wat deze nodig heeft om verder te kunnen. Hierin is contact met het netwerk en leefgebieden van groot belang.

John Kerssens

John Kerssens is Architect uit Alkmaar, hij realiseert al 30 jaar gebouwen in de regio, waaronder een aantal onderwijsgebouwen. Zijn werk kenmerkt zich door mooie expressieve gematerialiseerde gebouwen met een verhaal. Waar de kunst van het vak samengaat met kennis van bouwtechniek. 'Dit is onderwijs' - verraste John met een aantal vragen over zijn werk in relatie tot het onderwijs.

Sara van Doorn

Sara van Doorn is sinds september dit jaar educator bij Stedelijk Museum Alkmaar. Sara heeft een passie voor erfgoed, onderwijs en kunst en al deze onderwerpen komen in haar werk samen. Ze is opgeleid als geschiedenisdocent en heeft 12 jaar voor de klas gestaan op verschillende scholen in Alkmaar.

Tamara Roos

Tamara Roos is opgeleid als orthopedagoog en theaterdocent. Zij werkt op dit moment als artistiek leider bij culturele broedplaats HAL25, is bezig met de opzet van Productiehuis Hollandse Luchten voor jonge makers en werkt als adviseur cultuur voor gemeente Castricum.

Koen van der Donk

Koen van der Donk is oprichter en mede-eigenaar van Playforward. In zijn jeugd vertolkte hij met zijn tweelingbroer de hoofdrollen in de bekende Kameleon-films. Nu maken ze zelf films en animaties voor bedrijven en organisaties met hun eigen productiebedrijf. De vrouw van Koen is actief in het onderwijs en met Playforward werkt hij regelmatig voor scholen en toeleveranciers in het onderwijs. Als 'buitenstaander' heeft Koen daardoor zeker een mening over de wereld van 'leren en doceren'.

Anne Bruggeman

Anne Bruggeman is voor de zomer gestart als nieuwe bestuurder van SaKS; samen 14 basisscholen in Alkmaar en Bergen. Een echt onderwijsmens met het hart op de tong. Hoe is zij gestart bij deze onderwijsorganisatie die volop in beweging is en hoe zoekt ze verbinding met haar omgeving?

Thijs Pennink

Thijs Pennink is directeur van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord. Eerder was hij onder meer werkzaam als directeur van de Kamer van Koophandel in Noordwest Nederland. Het Ontwikkelingsbedrijf helpt ondernemers bij investeringen in de regio, trekt nieuwe bedrijven aan en draagt bij aan werkgelegenheid en vestigingsklimaat. Een ambassadeur van onze regio, met een visie op onderwijs.

Errol Dekkinga

Onze gast is Errol Dekkinga, ook wel bekend als Huub, van 'Bij Huub’. Dit is de gelijknamige evenementenlocatie in Alkmaar, waar het zo goed toeven is! Ook is hij directeur van D-Tech Staalbouw. Een drukbezet man, die altijd tijd maakt voor een goed gesprek. Over ondernemen, vriendschap, levenslessen en natuurlijk de verbinding met het onderwijs.

Jos Rood

Jos Rood, een begrip in Alkmaar als je van lekker brood houdt. De naamgever van deze lokale keten is vandaag te gast bij onze podcast. Jos werkte vanaf zijn 12e in de bakkerij, maar heeft deze een paar jaar geleden overgedragen. Tegenwoordig houdt Jos zich onder andere bezig met jongerenwerk, fietsen en verbouwen. Een interessant gesprek met een bevlogen streekgenoot!

Mena Leila Kilani

In deze seizoensopener is Mena Leila Kilani te gast. Mena werkt als projectmanager bij SDG Nederland en heeft de Innovatieraad Alkmaar opgericht. Haar doel is om zoveel mogelijk mensen te informeren, inspireren en activeren om met de Sustainable Development Goals aan de slag te gaan. Deze 17 VN Werelddoelen gaan over grote thema's als kilmaatactie en ongelijkheid bestrijden, maar je komt ze in het dagelijks leven tijdens tijden het winkelen, boodschap lopen doen of naar school gaan.

Laura Metsch

Ter afsluiting van dit seizoen hebben we Laura Metsch ter gast. Zij is een gedreven en enthousiaste leraar en zorgcoördinator op een basisschool. Met Laura kijken we samen terug naar de afgelopen afleveringen. We zoeken naar de rode draad in de verhalen en de verbindingen die deze academische leerkracht ziet met de toekomst van het onderwijs. Haar motto: van proberen kan je leren.

Astrid Ottenheijm

Geboren en getogen in Limburg werkt Astrid Ottenheijm met veel plezier als bestuurder van het samenwerkingsverband passend primair onderwijs Noord-Kennemerland.

Jan Gunneweg

Onze gast is Jan Gunneweg, ontwerper en meubelmaker in hart en nieren. Unieke ontwerpen maken die mens en natuur dichter bij elkaar brengen is het liefste dat hij doet. Met aandacht en liefde aan een project werken, op een transparante manier, waar iedereen een goed gevoel van krijgt. En zo zou hij willen dat ook mensen met elkaar omgaan. Vraag hem naar onderwijs en hij geeft haast een filosofische beschouwing. Een pareltje!

Anderson Farah

Onze gast is Anderson Farah, wellicht bekend van het ‘Vrij Zijn Theater.’ Anderson werd geboren in Brazilië en ontdekte snel zijn liefde voor theater. Ook ontfermde hij zich over een groep straatkinderen en besloot hen hiermee kennis te laten maken. Hij merkte hoe hij hun leven hiermee positief kon beïnvloeden: “Ik heb toen gemerkt dat ik een gave had. Mijn kick kwam niet door drugs, drank en rock & roll, maar door het ondersteunen van mensen. Ik wilde een verschil maken.’’

Barbara Schaaper

Barbara Schaaper is een van de eigenaren van Brownies & downieS Alkmaar. Een lunchcafé in het hart van Alkmaar dat wordt gerund door mensen met een beperking en bewijst dat een echt inclusieve samenleving niet alleen uitstekend mogelijk is maar ook een verrijking is. Volgens Barbara zou dit ook zo moeten zijn in het onderwijs. Het begrip hebben voor elkaar en samen opgroeien van kinderen van verschillende achtergronden en niveaus is veel waardevoller voor de maatschappij dan de huidige lesstof.

Carly Timmerman

"Ik geloof dat je met een goed verhaal mensen kan laten lachen, informeren en richting kan geven. Dat communiceren verbindt. Ik geloof dat je met heldere taal de wereld overzichtelijker maakt. Begrijpelijker, leuker. En ik geloof dat onderwijs, leren en ontwikkelen het leukste is wat er bestaat." Was getekend: onze gast Carly Timmerman!

Marije van der Stelt

Marije van der Stelt zegt wel eens gekscherend: "Ik heb een afwijking: er staat altijd een groene bril op mijn neus!". Het begon bij andere voedingskeuzes en inmiddels draait ze alle verpakkingen om en probeert ze altijd duurzame keuzes te maken. Met ervaring in het onderwijs, kennis van systemisch werken en creativiteit om outside the box oplossingen te bedenken, zet ze zich in om het 'hart' op Groen te zetten bij scholen, bedrijven en instellingen.

Willem Smit

Willem Smit werkt als programmamanager bij Artiance, centrum voor de kunsten Alkmaar. Samen met zijn team verzorgt hij het culturele aanbod voor scholen en is verantwoordelijk voor de uitvoering van Cultuureducatie met Kwaliteit.

Ciska Strating

Ciska heeft een groen hart en is eigenaar van Art & Flowers. Vanuit haar showroom in de Telefooncentrale in Alkmaar geeft ze invulling aan haar creatieve opdrachten en begeleidt hierbij stagiaires. Ciska is dol op uitdagingen en heeft vanuit haar praktische inslag een boeiende blik op het onderwijs. Weg met standaard werk maar leer kinderen creatief denken, talent ontdekken en experimenteren!

Rob de Vries

Rob de Vries is mede oprichter van Autstekend in Alkmaar. Autstekend is een organisatie die gericht is op kinderen en jongvolwassenen met een vorm van Autisme, A(D)HD of/en andere psychosociale problemen. Ruim 360 jongeren met name met een vorm van autisme, vinden via Autstekend ontwikkeling en aansluiting.

Elske Doets

Sinds haar uitverkiezing als ‘Zakenvrouw van het jaar’ in 2017 heeft Elske Doets, naast het ondernemerschap, ruimte gekregen om haar opvattingen voor het voetlicht te brengen. In haar eigen bedrijf, Doets Reizen, spoort Elske de medewerkers aan hun individuele talent te ontdekken en ontplooien. Uit haar toekomstvisie is de Young Lady Business Academy voortgekomen.

Dick van der Wateren

Dick van der Wateren is schrijver, pedagoog, onderwijskundige, docent in het voortgezet onderwijs en wetenschapper. Hij deelt in de podcast gedachten over onderwijs, opvoeding, tieners en hun ouders. Wat gaat goed, wat kan beter? En af en toe maakt hij zich kwaad, want onderwijs en de belangen van jongeren komen in deze tijd al te vaak in de knel.

Rosalinda Weel

Rosalinda Weel, dromer én doener, is moeder van drie opgroeiende kinderen en runt ze haar eigen Droomstudio waar ze lessen, trainingen en workshops geeft op het gebied van yoga, meditatie, ayurveda en coaching. Ze is ook auteur van diverse succesvolle boeken.

Bart van Koppen

Bart van Koppen is eigenaar van creatief bureau RAADHUIS, dat relaties helpt met het vertellen van hun verhaal. Hij is al jaren betrokken bij verschillende onderwijsinstellingen en helpt hen op alle gebieden als het gaat om communicatie. Maar Bart heeft ook een eígen mening over het onderwijs. Igor en Michael zijn daar heel benieuwd naar en gaan met hem in gesprek.

Michell van Nieuwenhoven

Michelle van Nieuwenhoven is directeur van Kiddies Kinderdagverblijf, waarbij ze ook het managementteam van Stichting Kinderopvang Alkmaar begeleid. “Ontwikkeling hoeft niet gekaderd te worden als je 4 of 5 bent. Kinderen zijn van nature ontzettend nieuwsgierig en als je die nieuwsgierigheid aanwakkert in plaats van dat je die dicht zet, dan heeft het onderwijs nog veel meer te bieden.”

Dick Bruinzeel

Aan het einde van dit schooljaar vertrekt Dick Bruinzeel na 9 jaar als voorzitter van het college van bestuur bij het Jan Arentsz: "Ik ben er heilig van overtuigd dat als je gelooft dat het onderwijs leerlingen niet alleen kwalificeert voor een baan, maar ook voor het leven, je ook op die manier leiding moet geven. Hoe ik mijn team benader moet één-op-één rijmen met wat er parallel in de klas gebeurt.”

Elly Konijn

“Het is belangrijk dat het onderwijs aansluit bij de arbeidsmarkt. Beroepen in de robotisering maar ook in de bouw vragen om goed opgeleide mensen. Het is goed om bij opleiden zowel te kijken naar belangrijke beroepen voor nu als naar de beroepen van de toekomst. Het is altijd maatwerk.” Aan het woord is Elly Konijn, wethouder van de gemeente Alkmaar. Een bestuurder die met plezier over haar werk kan vertellen. In haar portefeuille zit onder andere onderwijs en kinderopvang.

Wim van Bokhorst

Voormalig leerkracht Wim van Bokhorst bewijst Alkmaar al weer jaren zijn diensten als verhalenverteller, transitieregisseur en educatief ontwerper. Wat hij ook doet, het gaat altijd nèt even anders. Vanuit zijn onderwijshart verbindt hij de stad. Wim gelooft in de kracht van het kleine, aandacht voor de ander en creatief spel met ruimte en tijd. Een gesprek met Wim belooft een eindeloze stroom van creatieve ideeën en oplossingen. Er kan altijd meer dan je denkt!

Peter Visser

Peter Visser is een bekend horecagezicht in en om Alkmaar. Hij is eigenaar van Grand café Klunder en van Pluim en met de Henry's groep verzorgt hij catering en exploiteert hij een aantal sportlocaties in Noord-Holland. Igor en Michael kijken wat horeca te maken heeft met onderwijs en of er iets van elkaar geleerd kan worden.

Yuri Cornelisse

Yuri Cornelisse weet als oud prof voetballer(oa bij Anderlecht, ADO Den Haag, RKC, NAC en FC Groningen) alles over presteren onder druk op hoog niveau. Na een carrière bij de politie is hij nu werkzaam bij Alkmaar Sport. Naast dit werk heeft hij ook zijn eigen bedrijf Fit@Yuri. Het kansen bieden aan anderen om het beste uit zich zelf te halen is zijn dagelijkse activiteit, nieuwsgierig naar hoe hij denkt over het onderwijs van nu en straks.

Heb je een vraag?

  • Wil je op de hoogte blijven van Dit is onderwijs of heb je een vraag over het initiatief? Gebruik het contactformulier:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.