In de podcastserie Dit is Onderwijs vragen Rob Verboom en Mayke Walden hun gasten hoe zij kijken naar het onderwijs van de toekomst. Welke uitdagingen spelen er? Welke thema’s verdienen aandacht? Eén ding is zeker: de maatschappij vraagt om ander onderwijs.
Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Streekstad Centraal. Eerdere podcasthosts: Chantal Mulder, Laura Metsch, Michael Bunink en Igor Verettas.
Faidra Zafeiroudis en Iris Brink
Het vak 'economie en zelfstandigheid' is een vak in de maak als het aan deze toekomstige docenten ligt. Faidra en Iris doen nu de opleiding tot onderwijsassistent en hebben nu al een kritische blik op hoe onderwijs anders moet. Hun motto is: Het komt in ieder geval goed.
Aaltje Veen
Geld maakt gelukkig, toch? Helaas heeft 1 op de 4 jongeren tussen de 18 en 24 jaar een schuld van minimaal €50.000. Aaltje Veen vertelt hoe schaamte een grote rol speelt op het gebied van financiële zelfredzaamheid.
Chantal Mulder
Leren is geen lineair proces, het bestaat uit verschillende puzzelstukjes die op een plek moeten vallen. Voormalig Dit is Onderwijs host Chantal Mulder vindt het belangrijk dat je jezelf écht leert kennen in de relatie tot de ander en in de wereld om je heen.
Merel Rolink
Successen moeten vaker gevierd worden, vindt Merel Rolink. Er is een grote onbekende maar noodzakelijke groep in het onderwijs. Merel vertelt met enthousiasme en passie over het praktijkonderwijs en het maatschappelijke belang daarvan.
Josephine Mettendaf
Als de overheid 10 jaar achter loopt, hoe kunnen scholen dan succesvol mediawijsheid aanbieden? Josephine Mettendaf laat weten dat ook ICT-loze basisvaardigheden belangrijk blijven. Stel je daarom flexibel op en omarm de technologie waar dat kan of moet.
Julien Pieterse
Zorgen voor anderen, maar niet voor jezelf. Ook docenten trappen vaak in deze toch bekende valkuil. Julien Pieterse geeft daarom scherpe tips om vitaal voor de klas te kunnen staan en te blijven staan.
Roos Betue en Mirjam Bes
Als het soort onderwijs dat je zoekt niet in de buurt is, dan ga je dat regelen. Roos Betue en Mirjam Bes willen het Agora-onderwijs naar Noord-Holland Noord halen. Wat dat is, Agora-onderwijs? Dat hoor je in deze aflevering van Dit is Onderwijs de podcast.
Jasper Nieuwenhuizen en David Vrasdonk
Zes grote besturen in de regio Alkmaar zijn de samenwerking aangegaan met drempelloos en inclusief onderwijs van 4 tot en met 18 jaar als doel. Dit gebeurt onder de noemer: De Nieuwe Alkmaarse. Met wethouder Jasper en leerkracht David gaan we daarover in gesprek.
Kevin Zwemmer
Volgens Kevin Zwemmer maakt het niet uit welk diploma je hebt. Trek de stoute schoenen aan, onderneem en wees harder voor jezelf.
Cas Zuurbier en Bohdy Batstra
Wie kan er nou beter iets vertellen over het onderwijs dan twee ervaringsdeskundigen? Cas en Bohdy van het PCC hebben duidelijk een eigen visie op de ideale school.
Marije Rabenberg
Lef. Dat wens Marije Rabenberg kinderen toe. En inspraak in hun eigen ontwikkeling. Zodat ze opgroeien tot fearless human beings. Hoe je dit doet, dat hoor je in deze aflevering van Dit is Onderwijs de podcast.
Melanie Sikkens en Michelle Paarlberg-Smit
Stem voor inclusief onderwijs! Alles draait om verbinden en inclusie. In de Klas op Wielen gaan Melanie Sikkens en Michelle Paarlberg-Smit ervan uit dat iedereen kan leren, vooral van en met elkaar door kinderen met en zonder een beperking met elkaar in contact te brengen.
Tristan en Manuel Lerchbaumer
Leuk zo'n moestuin. En nu? Tristan en Manuel van Future Gardening zorgen er bij leerlingen voor dat andere talenten gaan bloeien. Met een moestuin ben je beter voorbereid op de toekomst.
Sjoerd Wieten
Hoe bereik je een rokende, gamende of ander middel gebruikende puber? Sjoerd Wieten van Brijder Verslavingszorg zegt: grenzen stellen en gesprekken voeren.
Annemiek de Groot
Ouders mogen natuurlijk wel kritisch zijn op een docent, maar doe dat dan wel op afspraak. Annemiek de Groot vindt dat je een ander niet kan veranderen. In plaats daarvan kun je wel kritisch kijken naar je eigen aandeel.
Marjan van Rhoon
Breid het onderwijspakket uit en zorg voor meer ontspanning. Hoe dat met elkaar te combineren valt, vertelt Marjan van Rhoon. Ook legt ze uit hoe je veerkrachtiger te werk kunt gaan.
Jordy Peetom
Laat mij zien wie je vrienden zijn, dan laat ik jou je toekomst zien. Dat is het motto van Jordy Peetoom van voorkomcriminaliteit.nl. En hij kan weten, want hij spreekt uit ervaring.
Dave Dekker
Dave Dekker is DJ, conciërge en economiedocent in wording. Onder de indruk van fotosynthese. Motto: communiceren - ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.
Lotte Rolleman
Wat doe je het liefst op een dag? Deze levensvraag geeft Lotte Rolleman mee aan de luisteraar. En: hoe gaan we met elkaar in gesprek over religie en zingeving, zodat er meer gesprekken over gevoel gaan?
Sabine Hondius
Kun je je leven differentiëren? Sabine Hondius heeft het als onderwijswetenschapper onderzocht en vraagt zich af waarom een telefoonverbod in de school eigenlijk nodig is.
Juup Sietses en Mike Muit
Meer mannen in het onderwijs! Hun hele leven trekken ze al samen op en nu maken ze zich samen sterk voor meer mannen in het onderwijs: Juup Sietses en Mike Muit. Hoe? Ze starten hun eigen omgeving meestersvandepabo.nl.
Madelon van der Leest
Wees eigenwijs en relax. Waarom niet iedere dag starten met yoga? Madelon van der Leest gunt leerlingen en docenten meer rust en zou graag yoga op het rooster willen zien. Luister welke handige tips ze heeft in deze aflevering van Dit is Onderwijs de podcast.
Kevin Korthagen
Champagne, toeters en bellen! In deze 100ste aflevering van Dit is Onderwijs zegt Kevin: elke schooldag zou tot 17.00 uur moeten duren. Betekent dat ook minder vakantie voor de leerkrachten?
Symen Steege
17 jaar jong en een enorme ervaringsdeskundige op het gebied van onderwijs. Symen heeft, met hobbels en kuilen, meerdere schoolsystemen ondergaan. Zijn conclusie? Vertrouw mensen om je heen die vertrouwen in jou hebben!
Kees Hoogvorst en David Vrasdonk
Wat als we het gewoon gaan doen? Geen toetsen meer. En zeker niet op je twaalfde uit een knikkerbak in een hokje worden gestopt. De Nieuwe Alkmaarse wil daar iets mee doen. Drempelloos onderwijs voor jong en oud. Kees Hoogvorst en David Vrasdonk vertellen je meer.
Kinderburgemeester Miya Scheltinga
Kleine dingen kunnen voor grote veranderingen zorgen. En daardoor voor een mooie toekomst! Alkmaars kinderburgemeester Miya Scheltinga deelt haar goede adviezen over onderwijs en de wereld in deze aflevering van Dit is Onderwijs de podcast.
Iwan Sombroek
De wow-factor zit in iedere jongere. Iwan Sombroek en zijn team werken er hard aan om het maximale uit iedere jongere te halen. Bij Playing for Success zetten ze in op talenten en werken ze aan zelfvertrouwen in de bijzondere omgeving van het AZ-stadion.
Rob Verboom
Kom werken in het onderwijs! Maar dan schaffen we wel de schoolvakanties af, zegt docent Rob Verboom. Hoe hij dit voor zich ziet? Dat hoor je in deze aflevering van Dit is Onderwijs de podcast.
Noa Baan
Regel je shit. Dat is een van de belangrijkste dingen die Noa Baan geleerd heeft. Maar niet op school. Daar vindt ze 50% van wat ze heeft geleerd leuk. Maar ze wil ook graag dat het onderwijs je leert wat je passies zijn of hoe je je financiën kunt regelen.
Ronald Kinderman
Zij-instromer in het onderwijs Ronald Kinderman weet uit eigen ervaring dat het onderwijs survival of the fittest is. Mede daarom pleit hij voor het aanleren van flexibiliteit, zodat je kunt omgaan met de veranderende maatschappij.
Mariëlle Poland
Zelf een school beginnen is helemaal niet zo moeilijk. Mariëlle Poland zag bij haar eigen kind en vanuit haar praktijk dat veel kinderen vastlopen in het reguliere onderwijssysteem. Deze podcast gaat over hooggevoeligheid, je rechterhersenhelft en met je handen werken.
Anita Baart
Wat zijn drijfhuizen en hoe kunnen kinderen helpen om die te ontwikkelen? Anita Baart is schoolleider van basisschool De Burijn. Zij wil graag haar twee werelden - onderwijs en het Ecodorp in Bergen - met elkaar verbinden.
Robin de Haas
Wat hebben voetbal en kinderopvang met elkaar gemeen? Robin de Haan! Robin zit kort op de bal en stelt dat je de muren die je in het voetbalveld neerzet, tussen het onderwijs en kinderopvang juist moet slopen.
Jan Kramer
Wat is een Big Hairy Goal? En hoe moet het onderwijs inspringen op Wicked Problems? Duizendpoot en wethouder Jan Kramer deelt zijn ideeën over het onderwijs en geeft en passant wat beleggingstips voor een mooi leven!
Ron Koppies
Kijk naar kansen! Laat jongeren niet zomaar afstromen en voorkom dat ze van onderop weer naar boven moeten klimmen. Ron Koppies van kop-zorg.nl stelt: realiseer je dat menselijk zijn als docent een veel belangrijk factor is dan kennisoverdracht.
Marleen Ton
Marleen volgt haar hart. Ze doet vooral dingen waar ze blij van wordt. Als freelancer geeft zij gastlessen welbevinden, talent en geluk op scholen. Ook is ze projectleider bij scheidingsplein.nl, waar verschillende gemeenten ouders in scheiding proberen te helpen.
Annemieke Hoogeboom
Ieder kind is een wonder. Annemieke Hoogeboom pleit ervoor om vooral veel te spelen en te bewegen. Dan leer je jezelf goed kennen. En dan durf je ook beter tegen de stroom in te gaan. Juist die mensen hebben we nodig in de wereld!
Sam Kuipers
Onderwijs op z'n Fins, dat ziet Sam wel zitten! Meer keuzevrijheid op de middelbare school had hem geholpen. Hij raadt leerlingen aan: laat je eigenwaarde niet bepalen door de dingen waar je niet zo goed in bent.
Afra de Boer
Dare to be different! Aaf (on wheels) heeft op volwassen leeftijd het roer omgegooid van wijkagent naar ... fietstechnicus. Ze zit nu weer op school en kiest haar eigen pad. Hoor er alles over in deze aflevering van Dit is Onderwijs de podcast met Afra de boer.
Rachel van Assema
Rachel van Assema wenst vooral meer ruimte voor het onderwijs. Zij adviseert haar leerlingen op het speciaal onderwijs: ga op zoek naar die dingen in het leven waar je gelukkig van wordt. En dat mag ook best een beetje moeite kosten.
Madelon Zuiderduin
Er zouden meer bevlogen aanstormende leerkrachten als Madelon Zuiderduin moeten zijn. Met haar passie om onderwijs veel meer op individuele talenten te richten, komt het wel goed met de volgende generatie.
Anne Veel
Buitenspelen moet! Anne Veel van Buro de Beweging ziet dat kinderen soms moeten leren te spelen. Ontwikkelen van motoriek en leren luisteren naar je lichaam zouden in elk lesprogramma een minimale vereiste moeten zijn.
Tamara Simpson
Een puber met een smartphone onder de douche is heel normaal, ervaart Tamara Simpson. Tegelijk wenst zij de jongeren van nu de competentie oordeelsvorming toe. O ja, en voor ouders dat zij geen toegang meer hebben tot Magister.
Emke Dragt
School is niet belangrijk. En toch geef ik nog met heel veel plezier les, zegt docent Emke Dragt. Zij pleit voor heel andere gebieden van aandacht waar het onderwijs zich op zou moeten richten. Ben je benieuwd welke? Check deze aflevering.
Bas Turk
Eten - leren - doen. Bas Turk is een groenteheld. Hij laat zich inspireren door Steven Ritz, een New Yorkse docent die zijn hele onderwijsmodel heeft gebaseerd op voeding. Dit leidde voor Bas tot de oprichting van Tommy Tomato. Wat is het effect van voeding op jonge mensen? Dat hoor je in deze aflevering.
Petra Zwart en Evelyn Visschedijk
Hoe neem je de tijd om te kijken naar overmorgen als je de 'rommel' van gisteren nog moet opruimen? Dit is de vraag die leeft in zowel de zorg als het onderwijs: branches die misschien meer overeenkomsten hebben dan je denkt.
Ronald Schouten
Het onderwijs moet een antwoord geven op hoe we omgaan met de digitale transformatie in de wereld, stelt Ronald Schouten. Hij geeft ons een kijkje in de (technologische) toekomst in deze aflevering van Dit is Onderwijs de podcast. Toegang tot internet is noodzakelijk om deze aflevering te kunnen luisteren!
Achtstegroepers Inca en Bo
We willen meer techniek en meer dingen met onze handen doen. Ook als dat betekent dat je cupcakes verbranden! Fouten horen er gewoon ook bij. Dat vinden Inca en Bo uit groep 8.
Ben Tap
https://open.spotify.com/episode/7HWFSHGeS2bFreiQbBA4qV?si=b8c78ddbdc2c41b6Ga eerst eens 10 of 20 jaar werken en dan pas een vervolgopleiding doen. Ben tap van RPA-NHN gunt het onderwijs meer daadkracht vanuit ondernemerschap, en gunt jongeren docenten die de verbinding met de echte wereld maken.
Elsemieke Beekwilder
"De zin van het leven, die schrijf je zelf." Kinderen op de basisschool trainen hoe ze met hun hart schrijven: alles wat je opschrijft, is goed. Ze dat laten voelen, en laten zien hoe mooi en handig taal is, dat doet Elsemieke Beekwilder het allerliefste. Net zo lang tot kinderen op de basisschool juichen bij het woord 'taal'.
Esther Wokke
"Van liefde en grenzen worden kinderen mooie mensen", zegt docent omgangskunde Esther Wokke. Volgens Esther zouden empathie-lessen moeten worden toegevoegd aan het lesprogramma.
Norbert Reijngoud
Het belangrijkste dat je op school kunt leren is marketing en communicatie. Want als je goed kunt communiceren, kun je ook goed ruziemaken, vindt fotograaf Norbert Reijngoud.
Jethro Nieuwenhuis
"Het onderwijs moet zichzelf niet zo negatief framen", zegt Jethro Nieuwenhuis, bestuurder van Ronduit Onderwijs. Hoe kijk je naar het onderwijs als je een jaar in de branche werkt?
Eva Schuitemaker
Eva is trotse moeder van de 10-jarige Dihya en studeert zelf ook nog. Zij ziet haar dochter opbloeien in het speciaal onderwijs en gebruikt haar Social Work-kennis om een holistische kijk op educatie te delen.
Rogier de Wit
"When a computer network connects people, it's a social netwerk." Onderwijs moet gaan over kennis maken en kennis delen, vindt Rogier de Wit. En als je leren ervaart als leuk, dan kost het je geen moeite om het de rest van je leven te doen.
Denise Kamp
Denise Kamp werkt op de Kunstschool van Artiance. Daar werkt ze niet aan doelen, maar kijkt ze op een organische manier naar wat er nodig is. Haar mantra? In de schaduw gebeuren dingen die de moeite waard zijn (naar Tjitske Jansen).
Eva Schmidt-Cnossen
"Minder met kinderen, meer met kennis slepen!" Eva Schmidt-Cnossen vertelt erover in deze aflevering. Zij vindt dat je ouders nog vaker serieus moet nemen en onbevooroordeeld moet leren kijken naar wat ieder kind nodig heeft, zoals zij dat doet vanuit het oudersteunpunt passend onderwijs.
Igor Verettas
Het huidige onderwijssysteem is een fout experiment, gebaseerd op een visie uit het verleden. Daarmee is het ongeschikt voor de kinderen van nu. Aldus Igor Verettas, oud-podcasthost van Dit is Onderwijs de podcast en onderwijsondernemer. Tijd om afscheid te nemen van de wereld waarin competitie en stress centraal staan.
Bianca de Jong
Moet je je naam zeggen als je de telefoon opneemt? En wapper je soms teveel met je handen? Een greep uit de onverwachte uitdagingen die voorbijkomen als je lesgeeft op een mbo. Bianca de Jong van het Horizon College vertelt er in deze aflevering meer over.
Maureen Kolhoff
"Stop met al die toetsen!" Dat werkt demotiverend, vindt Maureen. Tegelijkertijd zegt ze dat je ook een stevige fundering nodig hebt om een huis te kunnen bouwen. Hoe ze die twee zaken aan elkaar 'stoepkrijt' hoor je in deze aflevering van Dit is Onderwijs de podcast.
Rick Pool
"Life happens while you're making other plans." Rick Pool werd conciërge op een middelbare school. Hij zet zijn levenservaring en observatievaardigheden in om jongeren te ondersteunen en zelfkennis bij te brengen.
Jasmijn van Ipkens
Klusklas of Groeiklas? Jasmijn vertelt ons wat voor prachtige denkvaardigheden en zelfkennis jongeren meekrijgen als zij samen in de groei- of klusklas zitten. Hoe doen we recht aan alle leerlingen?
Annemarie Hoffman
Vroeger haalde Annemarie met zo min mogelijk inspanningen een 5,5. Nu is ze vol passie aan het werk als hybride docent op het HBO en beleefde ze haar mooiste moment
Margreet Schouwenaar
“De magie van het verhaal is de essentie van onderwijs.” Schrijver en dichter Margreet Schouwenaar ziet de leerkracht als een gids die de leerlingen verleidt om hun eigen verhaal te leven. We hangen aan haar lippen…
Jane van Vliet
Wie heeft er trek in videosnacks? Jane van Vliet gooide op haar 35e het roer om en stapte vanuit haar baan als regiomanager in de zorg over naar een eigen bedrijf.
Yvon Siegel
Bij iedere toets een dropje? Dat vermindert spanning bij een toets, meent Yvon Siegel. Zij werkt als ondersteuningscoördinator op een middelbare school en probeert naast het hoofd ook het hart te laten ontwikkelen bij leerlingen.
Erik de Mink
Kleuters duidelijk maken dat waterstof de toekomst heeft? Erik de Mink zegt dat het kan. Erik promoot interesse voor techniek en legt daarbij nadrukkelijk het verband tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs omdat er veel technici nodig zijn om samen te bewegen naar een duurzame wereld.
Rob Overspelt
In deze podcast horen we dat een nieuwsgierige houding zelfs kan leiden tot een eigen bijenvolk! Rob Overpelt werkt bij Agros Arbeidsbemiddeling, en hij heeft een topdag als er een duurzame match is tussen een werkgever en een talent dat niet meteen gezien werd.
Suzanne Faasse
“Bewegen is het belangrijkste dat er is!” Suzanne Faasse heeft iedereen in beweging krijgen als grote missie in haar leven en vindt er wat van dat mensen vaak lang stil zitten. Ze gunt ieder mens dat hun innerlijke kind nooit stopt met spelen.
Willard Mans
Na 41 jaar als docent gewerkt te hebben, is Willard Mans sinds kort met pensioen. Hij deelt zijn blik op onderwijs en het belang van eigenheid van iedere docent. “Werken in het onderwijs is een prachtige kutbaan!”
Esther Zijl
De maatschappij van de toekomst vraagt om ander onderwijs dan hoe we in het verleden op school leerden. Maar het gaat ook om andere uitdagingen. Thema’s zoals milieu, globalisering en samenwerken zijn bepalend voor hoe de toekomst van onze wereld eruitziet.
Charlotte de Lannée de Betrancourt
De maatschappij van de toekomst vraagt om ander onderwijs dan hoe we in het verleden op school leerden. Maar het gaat ook om andere uitdagingen. Thema’s zoals milieu, globalisering en samenwerken zijn bepalend voor hoe de toekomst van onze wereld eruitziet.
Rami Kooti Arab
Deze week is Rami Kooti Arab te gast. Rami is acteur in o.a. de Gouden kalf winnende serie ‘Zeven kleine criminelen’ en doet daarnaast VWO. Zijn boodschap: stel doelen, wees jezelf en laat je niet gek maken!
Niels Tubbing
Niels Tubbing werkt als senior beleidsadviseur bij de gemeente Amsterdam op het gebied van integratie en inclusie. Daarnaast heeft hij passie voor kunst, muziek en literatuur en probeert daarmee bij mensen in zijn omgeving interesses te doen ontvlammen!
Joop Duivenvoorden
Joop Duivenvoorden is docent aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding bij Windesheim en doet met de Vrije Universiteit onderzoek in het bewegingsonderwijs. Leren bewegen is ontdekken hoe je (bewegend) omgaan met wie en wat je in je omgeving tegenkomt. Het is ook je eigen mogelijkheden ontdekken. We bespreken wat er gebeurt als je leerlingen helpt eigenaar te worden van deze ontwikkeling.
Robin Korving
Korving werd acht keer op rij nationaal kampioen op de 110 m horden. In 1998 was hij de enige Nederlandse atleet die een (bronzen) medaille won tijdens de Europese kampioenschappen in Boedapest, er werd dan ookveel van hem verwacht op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Maar tijdens de warming-up scheurde hij zijn kniepees af, minder dan tien minuten voor de start. Aanvankelijk herstelde hij zeer snel en werd nog tweede op de NK in 2001, maar nieuwe blessures zorgden er uiteindelijk voor dat hij nooit meer op niveau kwam.
Ben van der Burg
Ben van der Burg, oud topschaatser, is nu commercieel directeur bij Triple, een Alkmaars bedrijf dat digitale ervaringen ontwikkelt. Daarnaast maakt Ben een podcast over technologie (De Technoloog) en heeft hij een wekelijkse column op BNR nieuwsradio.
Anniek Korterink, Miena Hameem en Chantal Mulder
De maatschappij van de toekomst vraagt om ander onderwijs dan hoe we in het verleden op school leerden. Maar het gaat ook om andere uitdagingen. Thema’s zoals milieu, globalisering en samenwerken zijn bepalend voor hoe de toekomst van onze wereld eruitziet. In deze podcastserie vragen Chantal Mulder en Igor Verettas de gasten wat zij hiervan vinden. Anniek Korterink en Miena Hameem zijn twee betrokken leerlingen uit VWO 4 van het Jan Arentsz in Alkmaar. Zij zijn uiteraard ervaringsdeskundigen over onderwijs, en delen daarom hun opvallend goed onderbouwde mening en adviezen met ons.
Marvin den Bakker
Marvin den Bakker is mede-oprichter van Koel310, een culturele broedplaats in Alkmaar. Ondernemerschap, kunst en muziek verbinden zich binnen Koel310. En leveren van daar uit hun bijdrage aan de omgeving en het onderwijs. Marvin vertelt over het doorzettingsvermogen dat hij nodig heeft gehad om dit te bereiken.
Barbara van Leyen
Barbara van Leyen is eigenaar en inkoper bij dameskledingwinkelketen Tally-Ho. In 1966 openden haar oma en vader dit familiebedrijf. Tijden veranderen en Barbara vertelt hoe ze bijvoorbeeld duurzame keuzes durft te maken in haar aanbod om op deze manier zuinig om te gaan met mens en milieu.
Anja Schouten
Anja Schouten is sinds 23 juni 2021 burgemeester van de gemeente Alkmaar. Na een studie bedrijfskundige economie heeft ze in verschillende sectoren gewerkt (o.a. zorg, politie, gemeente). Met deze ervaring gaat ze in gesprek met Laura & Igor over haar onderwijsdromen en ervaringen.
Ralph de Kleijn
Ralph de Kleijn is manager van Stichting Doesgoed. Doesgoed is de nieuwe naam van Stichting De Waaier die al sinds 19 jaar maatschappelijk betrokken ondernemers en maatschappelijk organisatie met elkaar verbindt. In opdracht van de gemeentes Alkmaar en Dijk en Waard wordt op deze manier de sociale cohesie in de regio vertrekt. De ondernemers stellen vrijwillig handjes, materialen en kennis ter beschikking aan de maatschappelijke organisaties.
Jan Roobeek
Jan Roobeek, bekend van het loodgietersbedrijf A.J. Coppens, van Kaeskoppenstad en zijn betrokkenheid bij diverse samenwerkingsverbanden en ondernemersverenigingen in en rond Alkmaar, geeft ongezouten zijn mening over onderwijs en de link met het bedrijfsleven. Een prikkelend gesprek met deze duizendpoot.
Patricia van Lieshout
Patricia is van Lieshout boswachter in de Schoorlse Duinen en eindverantwoordelijk voor Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer. Vanuit deze plek organiseert ze activiteiten om kinderen de natuur te laten beleven. "De natuur is het mooiste leslokaal, waarbij ik kinderen en vrijwilligers vertrouwd maakt met de natuur."
Tjerk Hoekstra
De conciërge; vaak een onderschatte factor op school. Tjerk Hoekstra is de spin in het web bij het ‘Jan Arentsz' in Langedijk. Alle leerlingen kennen hem en de docenten houden hem graag te vriend. Vol enthousiasme vertelt Tjerk over het betrekken van leerlingen bij de ontwikkelingen van de school.
Mieke Klerk
Mieke Klerk is vanaf de start betrokken bij Hortus Alkmaar, de botanische tuin op de Beverkoog. Sinds dit jaar ging dankzij sponsorbijdragen een lang gekoesterde wens in vervulling: in de Hortus-tuin kunnen schoolkinderen nu ook natuurlessen volgen. Mieke coördineert in opdracht het platform voor natuureducatie 'Natuurgids Alkmaar' waar het totale aanbod van zo'n 25 organisaties te vinden is. Met de klas naar buiten en kinderen de natuur laten beleven, dat is waar Mieke zich voor inzet.
Elke Klaver
Vandaag te gast in de Podcast is Elke Klaver. Ze is mede-eigenaar van Klaver Autogroep in Alkmaar. Het familiebedrijf Klaver bestaat sinds 1937, en Elke is de 3e generatie. Hiernaast is ze moeder van 2 meiden, 3 bonus kinderen en heeft 2 kleinkinderen. Elke houdt zich voornamelijk bezig met het autobedrijf en het leasebedrijf. Een gesprek over onderwijs toen en nu.
Ron Lengers
Vandaag is Ron Lengers te gast. Hij is jeugdcoördinator bij de politie Alkmaar en heeft veel contact met jongeren, ouders en medewerkers van middelbare scholen. Ze gaan ervoor om maatwerk te bieden voor iedere jongere om te ontdekken wat deze nodig heeft om verder te kunnen. Hierin is contact met het netwerk en leefgebieden van groot belang.
John Kerssens
John Kerssens is Architect uit Alkmaar, hij realiseert al 30 jaar gebouwen in de regio, waaronder een aantal onderwijsgebouwen. Zijn werk kenmerkt zich door mooie expressieve gematerialiseerde gebouwen met een verhaal. Waar de kunst van het vak samengaat met kennis van bouwtechniek. 'Dit is onderwijs' - verraste John met een aantal vragen over zijn werk in relatie tot het onderwijs.
Sara van Doorn
Sara van Doorn is sinds september dit jaar educator bij Stedelijk Museum Alkmaar. Sara heeft een passie voor erfgoed, onderwijs en kunst en al deze onderwerpen komen in haar werk samen. Ze is opgeleid als geschiedenisdocent en heeft 12 jaar voor de klas gestaan op verschillende scholen in Alkmaar.
Tamara Roos
Tamara Roos is opgeleid als orthopedagoog en theaterdocent. Zij werkt op dit moment als artistiek leider bij culturele broedplaats HAL25, is bezig met de opzet van Productiehuis Hollandse Luchten voor jonge makers en werkt als adviseur cultuur voor gemeente Castricum.
Koen van der Donk
Koen van der Donk is oprichter en mede-eigenaar van Playforward. In zijn jeugd vertolkte hij met zijn tweelingbroer de hoofdrollen in de bekende Kameleon-films. Nu maken ze zelf films en animaties voor bedrijven en organisaties met hun eigen productiebedrijf. De vrouw van Koen is actief in het onderwijs en met Playforward werkt hij regelmatig voor scholen en toeleveranciers in het onderwijs. Als 'buitenstaander' heeft Koen daardoor zeker een mening over de wereld van 'leren en doceren'.
Anne Bruggeman
Anne Bruggeman is voor de zomer gestart als nieuwe bestuurder van SaKS; samen 14 basisscholen in Alkmaar en Bergen. Een echt onderwijsmens met het hart op de tong. Hoe is zij gestart bij deze onderwijsorganisatie die volop in beweging is en hoe zoekt ze verbinding met haar omgeving?
Thijs Pennink
Thijs Pennink is directeur van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord. Eerder was hij onder meer werkzaam als directeur van de Kamer van Koophandel in Noordwest Nederland. Het Ontwikkelingsbedrijf helpt ondernemers bij investeringen in de regio, trekt nieuwe bedrijven aan en draagt bij aan werkgelegenheid en vestigingsklimaat. Een ambassadeur van onze regio, met een visie op onderwijs.
Errol Dekkinga
Onze gast is Errol Dekkinga, ook wel bekend als Huub, van 'Bij Huub’. Dit is de gelijknamige evenementenlocatie in Alkmaar, waar het zo goed toeven is! Ook is hij directeur van D-Tech Staalbouw. Een drukbezet man, die altijd tijd maakt voor een goed gesprek. Over ondernemen, vriendschap, levenslessen en natuurlijk de verbinding met het onderwijs.
Jos Rood
Jos Rood, een begrip in Alkmaar als je van lekker brood houdt. De naamgever van deze lokale keten is vandaag te gast bij onze podcast. Jos werkte vanaf zijn 12e in de bakkerij, maar heeft deze een paar jaar geleden overgedragen. Tegenwoordig houdt Jos zich onder andere bezig met jongerenwerk, fietsen en verbouwen. Een interessant gesprek met een bevlogen streekgenoot!
Mena Leila Kilani
In deze seizoensopener is Mena Leila Kilani te gast. Mena werkt als projectmanager bij SDG Nederland en heeft de Innovatieraad Alkmaar opgericht. Haar doel is om zoveel mogelijk mensen te informeren, inspireren en activeren om met de Sustainable Development Goals aan de slag te gaan. Deze 17 VN Werelddoelen gaan over grote thema's als kilmaatactie en ongelijkheid bestrijden, maar je komt ze in het dagelijks leven tijdens tijden het winkelen, boodschap lopen doen of naar school gaan.
Laura Metsch
Ter afsluiting van dit seizoen hebben we Laura Metsch ter gast. Zij is een gedreven en enthousiaste leraar en zorgcoördinator op een basisschool. Met Laura kijken we samen terug naar de afgelopen afleveringen. We zoeken naar de rode draad in de verhalen en de verbindingen die deze academische leerkracht ziet met de toekomst van het onderwijs. Haar motto: van proberen kan je leren.
Astrid Ottenheijm
Geboren en getogen in Limburg werkt Astrid Ottenheijm met veel plezier als bestuurder van het samenwerkingsverband passend primair onderwijs Noord-Kennemerland.
Jan Gunneweg
Onze gast is Jan Gunneweg, ontwerper en meubelmaker in hart en nieren. Unieke ontwerpen maken die mens en natuur dichter bij elkaar brengen is het liefste dat hij doet. Met aandacht en liefde aan een project werken, op een transparante manier, waar iedereen een goed gevoel van krijgt. En zo zou hij willen dat ook mensen met elkaar omgaan. Vraag hem naar onderwijs en hij geeft haast een filosofische beschouwing. Een pareltje!
Anderson Farah
Onze gast is Anderson Farah, wellicht bekend van het ‘Vrij Zijn Theater.’ Anderson werd geboren in Brazilië en ontdekte snel zijn liefde voor theater. Ook ontfermde hij zich over een groep straatkinderen en besloot hen hiermee kennis te laten maken. Hij merkte hoe hij hun leven hiermee positief kon beïnvloeden: “Ik heb toen gemerkt dat ik een gave had. Mijn kick kwam niet door drugs, drank en rock & roll, maar door het ondersteunen van mensen. Ik wilde een verschil maken.’’
Barbara Schaaper
Barbara Schaaper is een van de eigenaren van Brownies & downieS Alkmaar. Een lunchcafé in het hart van Alkmaar dat wordt gerund door mensen met een beperking en bewijst dat een echt inclusieve samenleving niet alleen uitstekend mogelijk is maar ook een verrijking is. Volgens Barbara zou dit ook zo moeten zijn in het onderwijs. Het begrip hebben voor elkaar en samen opgroeien van kinderen van verschillende achtergronden en niveaus is veel waardevoller voor de maatschappij dan de huidige lesstof.
Carly Timmerman
"Ik geloof dat je met een goed verhaal mensen kan laten lachen, informeren en richting kan geven. Dat communiceren verbindt. Ik geloof dat je met heldere taal de wereld overzichtelijker maakt. Begrijpelijker, leuker. En ik geloof dat onderwijs, leren en ontwikkelen het leukste is wat er bestaat." Was getekend: onze gast Carly Timmerman!
Marije van der Stelt
Marije van der Stelt zegt wel eens gekscherend: "Ik heb een afwijking: er staat altijd een groene bril op mijn neus!". Het begon bij andere voedingskeuzes en inmiddels draait ze alle verpakkingen om en probeert ze altijd duurzame keuzes te maken. Met ervaring in het onderwijs, kennis van systemisch werken en creativiteit om outside the box oplossingen te bedenken, zet ze zich in om het 'hart' op Groen te zetten bij scholen, bedrijven en instellingen.
Willem Smit
Willem Smit werkt als programmamanager bij Artiance, centrum voor de kunsten Alkmaar. Samen met zijn team verzorgt hij het culturele aanbod voor scholen en is verantwoordelijk voor de uitvoering van Cultuureducatie met Kwaliteit.
Ciska Strating
Ciska heeft een groen hart en is eigenaar van Art & Flowers. Vanuit haar showroom in de Telefooncentrale in Alkmaar geeft ze invulling aan haar creatieve opdrachten en begeleidt hierbij stagiaires. Ciska is dol op uitdagingen en heeft vanuit haar praktische inslag een boeiende blik op het onderwijs. Weg met standaard werk maar leer kinderen creatief denken, talent ontdekken en experimenteren!
Rob de Vries
Rob de Vries is mede oprichter van Autstekend in Alkmaar. Autstekend is een organisatie die gericht is op kinderen en jongvolwassenen met een vorm van Autisme, A(D)HD of/en andere psychosociale problemen. Ruim 360 jongeren met name met een vorm van autisme, vinden via Autstekend ontwikkeling en aansluiting.
Elske Doets
Sinds haar uitverkiezing als ‘Zakenvrouw van het jaar’ in 2017 heeft Elske Doets, naast het ondernemerschap, ruimte gekregen om haar opvattingen voor het voetlicht te brengen. In haar eigen bedrijf, Doets Reizen, spoort Elske de medewerkers aan hun individuele talent te ontdekken en ontplooien. Uit haar toekomstvisie is de Young Lady Business Academy voortgekomen.
Dick van der Wateren
Dick van der Wateren is schrijver, pedagoog, onderwijskundige, docent in het voortgezet onderwijs en wetenschapper. Hij deelt in de podcast gedachten over onderwijs, opvoeding, tieners en hun ouders. Wat gaat goed, wat kan beter? En af en toe maakt hij zich kwaad, want onderwijs en de belangen van jongeren komen in deze tijd al te vaak in de knel.
Rosalinda Weel
Rosalinda Weel, dromer én doener, is moeder van drie opgroeiende kinderen en runt ze haar eigen Droomstudio waar ze lessen, trainingen en workshops geeft op het gebied van yoga, meditatie, ayurveda en coaching. Ze is ook auteur van diverse succesvolle boeken.
Bart van Koppen
Bart van Koppen is eigenaar van creatief bureau RAADHUIS, dat relaties helpt met het vertellen van hun verhaal. Hij is al jaren betrokken bij verschillende onderwijsinstellingen en helpt hen op alle gebieden als het gaat om communicatie. Maar Bart heeft ook een eígen mening over het onderwijs. Igor en Michael zijn daar heel benieuwd naar en gaan met hem in gesprek.
Michell van Nieuwenhoven
Michelle van Nieuwenhoven is directeur van Kiddies Kinderdagverblijf, waarbij ze ook het managementteam van Stichting Kinderopvang Alkmaar begeleid. “Ontwikkeling hoeft niet gekaderd te worden als je 4 of 5 bent. Kinderen zijn van nature ontzettend nieuwsgierig en als je die nieuwsgierigheid aanwakkert in plaats van dat je die dicht zet, dan heeft het onderwijs nog veel meer te bieden.”
Dick Bruinzeel
Aan het einde van dit schooljaar vertrekt Dick Bruinzeel na 9 jaar als voorzitter van het college van bestuur bij het Jan Arentsz: "Ik ben er heilig van overtuigd dat als je gelooft dat het onderwijs leerlingen niet alleen kwalificeert voor een baan, maar ook voor het leven, je ook op die manier leiding moet geven. Hoe ik mijn team benader moet één-op-één rijmen met wat er parallel in de klas gebeurt.”
Elly Konijn
“Het is belangrijk dat het onderwijs aansluit bij de arbeidsmarkt. Beroepen in de robotisering maar ook in de bouw vragen om goed opgeleide mensen. Het is goed om bij opleiden zowel te kijken naar belangrijke beroepen voor nu als naar de beroepen van de toekomst. Het is altijd maatwerk.” Aan het woord is Elly Konijn, wethouder van de gemeente Alkmaar. Een bestuurder die met plezier over haar werk kan vertellen. In haar portefeuille zit onder andere onderwijs en kinderopvang.
Wim van Bokhorst
Voormalig leerkracht Wim van Bokhorst bewijst Alkmaar al weer jaren zijn diensten als verhalenverteller, transitieregisseur en educatief ontwerper. Wat hij ook doet, het gaat altijd nèt even anders. Vanuit zijn onderwijshart verbindt hij de stad. Wim gelooft in de kracht van het kleine, aandacht voor de ander en creatief spel met ruimte en tijd. Een gesprek met Wim belooft een eindeloze stroom van creatieve ideeën en oplossingen. Er kan altijd meer dan je denkt!
Peter Visser
Peter Visser is een bekend horecagezicht in en om Alkmaar. Hij is eigenaar van Grand café Klunder en van Pluim en met de Henry's groep verzorgt hij catering en exploiteert hij een aantal sportlocaties in Noord-Holland. Igor en Michael kijken wat horeca te maken heeft met onderwijs en of er iets van elkaar geleerd kan worden.
Yuri Cornelisse
Yuri Cornelisse weet als oud prof voetballer(oa bij Anderlecht, ADO Den Haag, RKC, NAC en FC Groningen) alles over presteren onder druk op hoog niveau. Na een carrière bij de politie is hij nu werkzaam bij Alkmaar Sport. Naast dit werk heeft hij ook zijn eigen bedrijf Fit@Yuri. Het kansen bieden aan anderen om het beste uit zich zelf te halen is zijn dagelijkse activiteit, nieuwsgierig naar hoe hij denkt over het onderwijs van nu en straks.