Netwerkorganisatie Dit is Onderwijs! verbindt onderwijsprofessionals van verschillende scholen aan elkaar. Door ontmoeting, kennisdeling, samen optrekken en misschien zelfs samen ontwikkelen!
Thijs, Roos, Joppe van de Adriaan Roland Holstschool (ARH) en Maaike, Alex, Chantal van Jan Arentsz (JA).
Hoe toevallig is het dat er op twee middelbare scholen in onze regio een Onderwijs OntwikkelGroep bestaat met precies dezelfde naam: OOG?
Toeval of niet – het leidde in ieder geval tot een waardevolle ontmoeting op maandagmiddag 19 mei, waar leden van beide OOG’s elkaar spraken, leerden kennen en hun ervaringen deelden.
Als netwerkorganisatie is het één van de doelen van Dit is Onderwijs! om mensen in de verschillende scholen van de zes besturen elkaar te laten ontmoeten en waar nuttig aan elkaar te verbinden. Zo kunnen we samen optrekken om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan.
Wat doet een OOG?
- Praktisch en tastbaar (korte termijn):
Beide groepen organiseren bijeenkomsten om onderwijsontwikkeling te versterken of te versnellen – bijvoorbeeld studiedagen, onderwijscafés of zogeheten OOG-sessies. Een concreet voorbeeld: adviesvergaderingen waarop direct een verbeteractie wordt ontworpen.
- Richting en visie (lange termijn):
Ook houden de groepen zich bezig met thema’s vanuit de koers van de school als mentaal welbevinden of maatschappelijke ontwikkelingen die het onderwijs raken. Een proces dat tijd kost en daarom (nog) minder zichtbaar, maar minstens zo belangrijk. Concreet: je wilt stappen zetten in het versterken van het mentaal welbevinden. Dan ga je kijken waar er op jouw school winst te halen valt, denk hierbij bijvoorbeeld aan het heroverwegen van toetsdruk om het welzijn van leerlingen te verbeteren.
Wat leerden de groepen van elkaar?
“Het was leuk en enthousiasmerend, ook goed dat andere scholen het ook van waarde vinden om op onderwijsontwikkeling te richten.” – Joppe (ARH)
“En als docent, fijn dat je je op deze manier kunt doorontwikkelen.” – Alex (JA)
En nu? Op naar een vervolg!
De twee OOG-en reflecteren regelmatig op hun werk en delen die inzichten met elkaar om van elkaars ervaringen te kunnen leren. De volgende stap? OOG JA brengt binnenkort een bezoek aan OOG ARH voor een intervisie.
“Gluren bij de buren,” noemt Thijs (ARH) het. Collega’s van Jan Arentsz worden binnenkort uitgenodigd om een les te komen bijwonen op ARH. Want je leert vaak het meest van gewoon even kijken bij een ander.
Zelf aan de slag met onderwijsontwikkeling?
Tips van de OOG-en voor wie ook op school iets in gang wil zetten:
- Zorg voor goede randvoorwaarden!
- Begin klein: korte, impactvolle bijeenkomsten maken snel verschil.
- Werk óók aan de lange termijn – daar ligt de echte verandering.
Wil jij ook meer werken aan onderwijsontwikkeling op jouw school?
Tips van de twee ontwikkelgroepen voor anderen die zich met onderwijsontwikkeling bezig (willen) houden in hun eigen school:
- Randvoorwaarden zijn belangrijk!
- Snel, kleine bijeenkomsten organiseren voor collega’s zodat je meteen merkbaar impact maakt.
- Tegelijk; werken aan de lange termijn onderwerpen, daar ga je het echte verschil maken.
Daarnaast kun je een van ons altijd benaderen om met je mee te denken!
Joppe Kneppers (ARH) j.kneppers@arh.nl
Annemiek de Groot (JA) adegroot@ja.nl